På vårarna när snön och isen smälter blir vägytorna torrare och luftkvaliteten i staden försämras på grund av att trafiken och vinden lyfter gatudammet som samlats under vintern till andningsluften.
Det har uppskattats att hälften av gatudammet som samlas under vintern orsakas av dubbdäck. Ett av de effektivaste sätten att minska uppkomsten av gatudamm är att byta till friktionsdäck. För tillfället använder över 70 % av bilarna i vintertrafiken i Helsingfors dubbdäck.
Cirka 40 % av stadsborna får symtom av gatudamm.
Gatudammperiodens intensitet varierar årligen på grund av variationerna i väderförhållandena på vintern och våren. Gatudammet består huvudsakligen av material som i synnerhet dubbdäck lossar från vägytan samt av sandningsmaterial. Damm uppstår också på byggarbetsplatser.
Gatudammet stiger upp i luften på vårarna
Diagrammen visar den genomsnittliga dygnshalten av gatudamm på ett ställe med mycket trafik i huvudstadsregionen under en vår med sedvanliga väderförhållanden. Även om mängden gatudamm varierar årligen, syns dess inverkan på luftkvaliteten tydligt varje vår. När gatudammhalterna överskrider gränsvärdesnivån är luftkvaliteten tydligt försämrad.
Helsingfors har som mål att öka andelen friktionsdäck i Helsingfors stadstrafik från nuvarande under 30 procent till 70 procent före vintern 2030–2031.
Undersökningar visar att ett av de effektivaste sätten att minska gatudamm är att byta dubbdäck till friktionsdäck. Under vintersäsongen 2020–2021 var friktionsdäckens andel i Helsingfors trafik cirka 28 %.