Ilmansaasteet vaikuttavat meihin kaikkiin

Ilmansaasteille altistumisen oireita voivat olla yskä,
nenän vuotaminen, hengenahdistus, hengitysteiden ärsytys tai tulehdus.

Pitkäaikainen, vuosia tai vuosikymmeniä kestänyt altistuminen on lyhytaikaista altistumista haitallisempaa, koska se voi lisätä ja pahentaa kroonisia sydän-, verisuoni- ja hengityssairauksia ja siten lyhentää elinikää. Huono ilmanlaatu vaikuttaa meihin kaikkiin, mutta erityisen herkkiä ilmansaasteiden terveysvaikutuksille ovat lapset, kaikenikäiset astmaatikot ja ikääntyneet sepelvaltimo- tai keuhkoahtaumatautia sairastavat

Ilmansaasteet voivat aiheuttaa vakavia haittoja ihmisten terveydelle. Vaikka ilmanlaatu Suomessa on suhteellisen hyvä, ilmansaasteiden arvioidaan aiheuttavan Suomessa edelleen noin 1600–1800 ennenaikaista kuolemaa vuodessa.

Lisää ilmansaasteista

Vähentääksesi altistumistasi ilman epäpuhtauksille

1
Seuraa asuinalueesi ilmanlaatua
2
Liikkuessasi valitse ilmanlaadultaan puhtain reitti
3
Vältä ulkoilua vilkkailla kaduilla ja reiteillä, erityisesti ruuhka-aikoina
4
Vältä raskasta fyysistä rasitusta vilkasliikenteisillä alueilla
5
Tuuleta kotisi sisäpihan puolelta tai silloin, kun liikennettä on vähemmän
6
Vaihda ja huolla kotisi ilmansuodattimet säännöllisesti

Ilmansaasteiden vaikutuksia voi vähentää

Ilmansaasteiden terveyshaitat syntyvät altistumisesta ilmassa oleville haitallisille aineille. Ilmansaasteita kaupungissa vilkasliikenteisillä alueilla aiheuttavat erityisesti pakokaasupäästöt ja pientaloalueilla puunpolton savut. Moni oirehtii erityisesti keväisin, kun ilmassa on paljon katupölyä. Jokainen meistä voi myös vaikuttaa yhteisen kaupunki-ilmamme laatuun sekä vähentää altistumistaan ilmansaasteille.

Lue vinkit asukkaille